Maila-Katriina Tuominen piti rennon ja kiintoisan esitelmän Italo Calvinosta Porin Dante-seuran vieraana. Kuva Risto Ojanen.

Terävä satiirikko Italo Calvino

Aamulehden entinen kulttuuri- ja ihmisoikeustoimittaja Maila-Katriina Tuominen esitelmöi seuramme kutsumana Porin taidemuseon luentosalissa 6.3.2016. Hänen aiheenaan oli italialainen kirjailija Italo Calvino (1923-85).

Maila-Katriina Tuominen piti rennon ja kiintoisan esitelmän Italo Calvinosta Porin Dante-seuran vieraana. Kuva Risto Ojanen.
Maila-Katriina Tuominen piti rennon ja kiintoisan esitelmän Italo Calvinosta Porin Dante-seuran vieraana. Kuva Risto Ojanen.

Calvino syntyi Kuubassa, opiskeli Torinossa ja Venetsiassa, osallistui toiseen maailmansotaan ja vastarintaliikkeeseen ja oli toimittajana mm. L’Unitá- sekä La Republica -lehdissä. Esitelmöijä oli tavannut Calvinon useaan otteeseen, mm. Lahden kansainvälisessä kirjailijakokouksessa ja työmatkallaan Venetsian biennaalissa.

Kuulijat saivat siis kuulla paitsi lukijan myös ensikäden kokijan havaintoja kirjailijasta, joka edelleen kuuluu Euroopan ehdottomiin huippuihin. Maila-Katriina Tuominen ei tyytynyt perinteiseen kartoitukseen Calvinon tuotannosta vaan keskittyi teokseen “Kenraali kirjastossa”, josta hän luki sarkasmin kyllästämiä otteita ja yllytti yleisöä ottamaan niihin kantaa ja esittämään arvioitaan Calvinon maailmankuvista ja tarkoitusperistä. Esitelmän lopulla kuulijat syttyivätkin keskusteluun ja esittämään jokusen kysymyksen.
“Kenraali kirjastossa” julkaistiin italiaksi vuonna 1992 hänen leskensä Estherin toimittamana. Kirjan yhtenä kannatinpalkkina ovat juuri Calvinon oman kynän merkintöjen lisäksi Estherin myöhemmät kommentit.

Poliittisesti virittynyt kirjailija ja toimittaja eritteli elämänilmiöitä tarkasti proosassaan, leimallisesti lyhytmuotoisissa tarinoissa, joita Tuominen luonnehti faabeleiksi. Calvino turvautui niiden mukaisesti sadun keinoihin, kun ei aina voinut ilmaista itseään muuten. Esitelmöijä sanoi Calvinon tuotannon sisältävän temaattisesti lavean ja suorasukaisen aihevalikoiman poliitikoista, paavinvallasta, rahavallasta ja kaikkinaisesta vallankäytöstä useanlaisiin kysymyksenasetteluihin, kuten mitä on lukeminen, mitä on osaaminen, mitä vaikeneminen ja äänekäs puhe. Kaiken kaikkiaan Calvino on käsitellyt aiheitaan infantiilin raivokkaalla tyylillä, intohimoisesti.

Silti hän oli tarkkailija, jonka tärkeä ihminen oli Esther. Se ei estänyt Calvinoa katselemasta vallankin huoliteltuja naisia, kauniita kynsiä – olemaan siis Italian mieskirjailijan väitetty stereotyyppi. Kohtaamisissaan Calvinon kanssa Maila-Katriina Tuominen ei välttynyt havaitsemasta tämän mustien, pistävien silmien älykästä tuiketta, kaunista hymyä ja samettista ääntä. Calvinon huumori on Tuomisen luonnehdinnan mukaan syvää, pikemmin sitruunaista kuin omenaista.
Kuultiin, että Calvinoa on luetettu Italian lukioissa. Esitelmän jälkeen yleisön joukosta kuului ääniä, että “Kenraali kirjastossa” on tulossa lukulistalle.

 Risto Ojanen