Pori Sinfonietta sai orkesterijärjestäjän Italiasta

Pori Sinfonietta sai orkesterijärjestäjänsä noin vuosi sitten Massasta, suunnilleen 40 kilometriä Pisan kaupungista Toscanasta. No ihan suoraan Giacomo Angeli ei Italiasta Poriin saapunut. Ensimmäisen kerran hän tuli Suomeen jo vuonna 2007 vaihto-oppilaaksi opinahjostaan Bolognasta Helsingin Metropolia-ammattikorkeakouluun.

Giacomo Angeli
Pori Sinfoniettan orkesterijärjestäjä Giacomo Angeli.
”Ajattelin hakea joko Suomeen, Saksaan tai Tanskaan. Kaverini suositteli kuitenkin kovasti Suomea,” kertoo Angeli sujuvalla suomen kielellä Società Dante Alighieri di Porin järjestämässä tilaisuudessa.

Bolognan konservatoriossa hän opiskeli klarinetin ja saksofonin soittoa sekä musiikin tuottamista. Metropoliassa hän oli saksofonin soiton oppilas.

”Minua kiinnosti kovasti musiikin tuottaminen. Lisäksi saksofonistin paikkoja orkestereissa ei ole paljon, eikä opetustyötäkään ole aina kovin helppoa saada.”

Myöhemmin Angeli pääsi harjoittelemaan orkesterijärjestäjän työtä Tapiola Sinfoniettaan. Harjoittelun jälkeen hän suoritti opinnot loppuun. Kun Porissa avautui työpaikka orkesterijärjestäjänä, Angeli haki ja sai paikan.

Orkesterijärjestäjän työ on hyvin monipuolista, ja se vaihtelee jonkin verran orkesterin koon mukaan. Lyhyesti sanoen orkesterijärjestäjä huolehtii siitä, että jokaisella soittajalla on parhaat edellytykset tehdä työnsä hyvin järjestetyllä esiintymislavalla.

”Pidän huolta myös soittimista ja olen yhteydessä kapellimestariin ja avustajiin. Pienemmissä orkestereissa työhön kuuluu huolehtia myös esimerkiksi valoista ja äänityksistä.”

Angelin hyvä suomen kielen taito auttaa tietenkin työssä ja viihtymisessä Porissa. Hän on opiskellut suomea, mutta sujuvaksi kielitaito on tullut puhumalla ihmisten kanssa.

”Olen sopeutunut Suomeen todella hyvin. Tullessani olin nuori, 23-vuotias, ja silloin oppii ja tutustuu uusiin asioihin nopeasti. Kun opin puhumaan suomea, se vei kanssakäymisen suomalaisten kanssa ihan toiselle tasolle.”

Angeli kertoo aluksi halanneensa ja suudelleensa italialaiseen tapaan, mutta on nyt jo oppinut pitämään etäisyyttä suomalaiseen tapaan.

Sympaattinen ja ystävällinen Angeli kertoo pitävänsä lähes kaikista asioista Suomessa.

”Minulla ei ole mitään huonoja kokemuksia. Kun tulin tänne pysyvästi, niin aluksi oli tietenkin kova ikävä perhettäni. Tunnen, että minua on kohdeltu täällä kuin suomalaista, olen saanut opiskella täällä ja olen löytänyt mieleiseni työpaikan.”

Orkesterijärjestäjän työn lisäksi sekä klassisen että jazzin taitaja Angeli opettaa saksofoninsoittoa Palmgren-konservatoriossa.

”Entisen opettajani Jari Perkiömäen avulla pääsin mukaan soittamaan myös Jyrki Kankaan bändiin ja keikoille Rattikseen.”

Lue artikkeli myös italiaksi: Pori Sinfonietta ha ottenuto il direttore di scena dall’Italia