Enricon jättityö syntyy Raumalla

Enrico Mazzone on nuori italialainen taiteilija, joka muutti Suomeen luodakseen elämänsä työn. Se syntyy uskomattomalle 97 metriä pitkälle ja neljä metriä leveälle paperirullalle. Työ on valmiina seitsemän kertaa Paolo Veronesen Kaanaan häät -teosta suurempi, melkein kuin Sikstuksen kappelin freskot.

Mazzone piirtää koko teoksen lyijykynällä.

Puhelimessa en voi nähdä hänen tuikkivaa hymyään loistavan, tumman kiharapilven keskellä. Sovimme siis tapaamisen seuraavaksi päiväksi.

Hän on saanut työtilan Rauman Matkahuollon tiloista, jonne mahtuvat paperirulla ja työtarvikkeet. Tila on hyvin pelkistetty. Piirros vaatii paljon työtä. Jälkipolvet päättävät, onko kyse mestariteoksesta.

Paikallisesti ja aikalaistensa keskuudessa hänellä on menestystä. Mazzonesta tehdään haastatteluja lehtiin, mutta taloudellisesti ei ole kyse kultakaivoksesta.

Hän tarvitsee tuhansia pehmeitä lyijykyniä täyttäessään valtavankokoista paperiaan. Paperirullan hän sai paikalliselta paperitehtaalta.

Hänellä on käytössään nelisensataa neliötä paperia, jolle hän piirtää suomalaista mytologiaa, paikkoja ja henkilöitä. Hän piirtää kaksitoista tuntia päivässä paperilla maaten. Työ on hänen kutsumuksensa.

Teoksen idea kehkeytyi, kun Mazzone kulki Rauman vesitornin mäellä Aila Salon veistoksen Vaikeuksien kautta voittoon (1976) katveessa. Mazzone on saanut inspiraatiota myös Kalevalasta sekä Danten Jumalaisesta näytelmästä.

Torinon taideakatemiassa hän erikoistui lavastukseen, eikä siksi voinut osallistua kaiverrustekniikan kursseille. Nyt hän pystyy kuitenkin käyttämään vanhaa kaiverrustekniikkaa muistuttavaa piirrostekniikkaa töissään.

Jokin aika sitten työtilan lattialle vuoti vettä kohtaan, jossa oli hänen omakuvansa. Hän kuivasi sitä pyyhkeellä. Onneksi kuva oli suojattu fiksatiivilla, ja se säilyi kohtuullisen hyvin.

Mazzone ihailee renessanssiajan taiteilijoita, vaikka kaikki heistä eivät häntä inspiroi. Hän piirtää usein itseään. Piirtäminen on uurastusta, vimmaista pyrkimystä yksityiskohtien kuvaamiseen.

Enrico Mazzone on ollut Suomessa kohta neljä vuotta. Suomi on joskus kuin kauhuromaani, mutta kiehtovat metsä- ja järvimaisemat ovat kuin satua. Suomessa hän on löytänyt itsensä.

Ivan Mosca

Kirjoittaja Enrico Mazzonen torinolainen ystävä, filosofi ja journalisti

Lue Enricon haastattelu italiaksi: Intervista a Enrico Mazzone