Elin Danielson-Gambogin muistomerkin paljastustilaisuuteen Noormarkkuun ja juhlaseminaariin Porin raatihuoneen juhlahuoneistoon saapui kumpaankin noin 70 henkeä.
Näin juhlistettiin Porin Dante-seuran tähän mennessä suurinta aikaansaannosta.
Noormarkun Klubin puutarhassa pidettiin paljastustilaisuus, jossa muistomerkin paljastivat Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen ja Ahlströmin suvun edustajana Maire Gullichsen-Ehrnrooth. Tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan Italian kulttuuri-insituutin vs. johtaja Giovanni Sciola.
Paljastustilaisuudessa airuina toimivat noormarkkulaiset 8-luokkalaiset Jani Nevaranta ja Kira Mäkinen. Tilaisuuden aluksi soitti huilua lukiolainen Anna Kohtamäki.
Kuin maalausteline
Muistomerkin tekijäksi saatiin noormarkkulainen taiteilija Anja Karkku-Hohti, joka parhaiten tunnetaan guassimaalauksistaan. Karkku-Hohdin teos kuvaa Elinin uraa Suomessa ja Italiassa.
Seuran sihteerin Eliisa Holstikko-Ojasen Satakunnan Kansaan tekemässä haastattelussa taiteilija kuvaa teosta seuraavasti.
’’Sinänsä hillitty väriasteikko ilmentää lämpimiä välimerellisiä ja viileitä pohjoisia sävyjä. Veistos kokonaisuudessaan muistuttaa maalaustelinettä. Teräslevyjen leikkauksissa on muistumia Antignanon ja Toscanan maisemasta sekä Noormarkusta.’’
Veistos painaa jalustoineen yli puoli tonnia. Jalusta on Kurun harmaasta graniitista ja maalatusta teräsputkesta. Yläosa on maalattua, laserleikattua terästä. Teräslevyjä on viisi kerrosta. Veistos on kaksi metriä korkea.
Syntymäpäivälahja
Aloitteen muistomerkin hankkimisesta teki seuramme vuosikokouksessa pari vuotta sitten Satakunnan taitetoimikunnan pääsihteeri Risto Ojanen. Hankkeen toteuttaminen ajoitettiin tähän vuoteen, sillä nyt on kulunut 150 vuotta Elin Danielson-Gambogin syntymästä.
Paljastustilaisuus ja juhlaseminaari ajoitettiin viikolle 42, sillä tämä viikko on vuosittainen, maailmanlaajuinen Italian kielen viikko. Tänä vuonna on niin ikään kulunut 150 vuotta Italian yhdistymisestä, ja viikon teemaksi valittiiin Buon compleanno l’Italia, Hyvää syntymäpäivää, Italia.
Muistomerkki ja juhlaseminaari olivat sopiva yhdistelmä syntymäpäivälahjaksi kummallekin Elin Danielson-Gambogin kotimaalle.
Taloudellisesti veistoksen hankkimisen teki mahdolliseksi tuki, joka saatiin A. Ahlström Osakeyhtiöltä ja Svenska Kulturfonden i Björneborg –säätiöltä. Säätiöltä saatiin tukea myös juhlaseminaariin, samoin seminaarin järjestämistä edesauttoi toiminta-avustus Porin kaupungilta.
Taiteilija ja hänen työnsä
Raatihuoneen juhlahuoneistoon saatiin seminaaria varten esille neljä Porissa olevaa Elin Danielson-Gambogin työtä.
Juhlaseminaarissa Elin Danielson-Gambogin taiteilijan työtä ja myös persoonaa valotettiin eri esitelmissä.
Professori Heikki Paloheimo, taiteilijan enon Mauritz Gestrinin lapsenlapsenlapsi, kertoi monin kuvanäyttein höystettynä Danielson-Gambogista sukulaiskirjeenvaihdon valossa. Pitkästä välimatkasta huolimatta yhteydet olivat tiiviit varsinkin Elinin ja enon välillä, ja Elin oppi pitämään enoaan kuin isänä, sillä hänen isänsä kuoli tyttären ollessa 11-vuotias.
Taidehistorioitsija Virve Heininen kuvaili Elin Danielson-Gambogin taiteilijan työtä erityisesti Italian-kaudella.
Tutkija Asta Kihlman esitteli Danielson-Gambogin Nuori Suomi –albumin naistaiteilijana.
Kihlmanin esitykseen pääset tästä.