Andreas Bernard on villinnyt Porin armottoman kotikatsomon Ässien maalin suulla. Jääkiekossa on saatu Satakunnassa ihastella samankaltaista ilmiöitä kuin muutaman suomalaisen luonnonoikun menestystä Euroopan jalkapallokentillä.
Andy Bernard on lähtöisin Italian pohjoisesta, Bolzanon seudulta. Italian jääkiekko onkin rajautunut luonnon olosuhteiden mukaan muutaman ylimmän maakunnan lajiksi Milanosta koilliseen. Andy on Italian maajoukkueen taaimmainen lukko ja joukkueensa ehdotonta huippua. Vaikka jääkiekko ei Italiassa ole suuri laji, niin Italia on kuin onkin mukana MM-kisoissa toukokuussa. Kisat järjestetään Saksassa ja Ranskassa. Suomi ja Italia pelaavat eri lohkoissa, Italia Kölnissä, Suomi Pariisissa.
Vaikka Ässät on ailahteluista huolimatta pärjännyt tänä vuonna niin hyvin, että play off -ottelut ovat erittäin todennäköiset, joukkueesta ei MM-kisoissa välttämättä nähdä Suomen joukkueessa ketään.
Sen sijaan Andy nähdään – Italian pelaajistossa Kölnissä.
Ensimmäinen yllätys oli se, että Suomeen 2009 tullut Andy puhui sujuvaa suomea. Yllätys oli sekin, että olemukseltaan viilipyttymäinen ja puheeltaan suomalaisen verkkainen Andy on aikamoinen vastakohta italialaisen luonteenlaadun vakiomallille. Salskea Andy on ulkoisesti mitä tyypillisin jääkiekkoilija, joskaan maalia vartioivat solistisielut eivät ole standardityyppejä.
Andy kertoi menneensä jo nelivuotiaana luistelukouluun, ja kuten Erkinaro totesi, Italian tuonti ei ole vain ruokien, viinien ja kulttuurin varassa. Yksi tuote on Andy.
Italian mestaruuden jo nuorena voittanut Andy muutti Suomeen Bolzanon silloisen päävalmentaja Ari Helteen houkuttelemana. Hän tuli Lappeenrannan SaiPan A-junnuihin, joita tuolloin valmensi tunnettu porilainen valmentaja Ari-Pekka Selin. Andy pelasi vuoroin junioreissa, vuoroin liigassa, oli yhden kauden Jukureissakin Mikkelissä. Silloin hänet valittiin Mestiksen parhaaksi maalivahdiksi. Välillä Andy oli lainassa muissakin joukkueissa, kunnes hänet rekrytoitiin Ässiin. Nyt hänellä on sopimus porilaisseuran kanssa kevääseen 2019.
Andy esitteli kartan avulla kotiseutuaan, jonka historiaa on mm. roomalaisten valloittama Etelä-Tirolin alue parituhatta vuotta sitten. Andy otti toisen sotaisan esimerkin lähempää omaa aikaamme. Maan hyvinvoivassa pohjoisessakin heiteltiin kuohuvalla 1960-luvulla pommeja. Tästä varsinkin Milanoon ja Torinoon keskittyneestä ja Roomaan asti levinneestä attentaattiajasta Dante-seurassa kävi esitelmöimässä vuonna 2016 Anton Monti.
Autonominen Etelä-Tiroli on kuitenkin saanut Itävallan ja Sveitsin läheisyydessä harjoittaa aika rauhassa elinkeinoaan, omenien tuottamista, viininviljelyä ja kasvavaa turismia. Kuten Andy sanoi, alueella on keskipalkka vuodessa 40.000 euroa, kun se koko maassa on 26.000 euroa.
Alueen ”elävästä” historiasta Andy otti esimerkiksi Ötzin. Bolzanon museossa säilytettävä, jäästä löytynyt ja hyvin säilynyt 5300 vuoden ikäinen Ötzi on yksi turismin vetonaula.
Andylla on italian ja suomen lisäksi hallussaan saksa, jota hän puhuu kotikielenään, niin kuin neljäsosa maakunnan väestöstä. Parissa laaksossa 30.000 ihmistä puhuu ladinia , joka on läheistä sukua sekä friulille että Sveitsissä puhuttavalle retoromaanille. Se juontuu kansanomaisesta latinasta, josta se jäänteenä on yhdistynyt retoromaaniseen kieliperheeseen. Ladinia opetetaan myös kouluissa niillä alueilla, joilla se on yleisesti käytössä.
Andylle tuli koulussa ensiksi saksa, toisella luokalla italia ja kuudennella luokalla englanti. Nyttemmin englantia aletaan opiskella aikaisemmin, niin kuin lähes kaikkialla.
Vaikka asukasmäärältään hiukan Poria isompi, vuorten ympäröimä ja paljon Poria tiiviimpi Bolzano on Andylle kotikaupunki, hänen varsinainen kotinsa on Caldaron lähes 8000 hengen kylä, noin vartin ajon päässä Bolzanosta lounaaseen. Caldarosta , saksaksi Kaltern am Seenä tunnetusta 400 metrin korkeudella sijaitsevasta viinikylästä on huima näkymä alas Bolzanoon.
Caldarossa on Etelä-Tirolin suurimman ja vanhimman viininvalmistajan vuotuinen vierailu- ja maistajaistapahtuma, parinkymmenen kilometrin mittaisen viinitien varren turistikohde. Mutta ei se ole ainoa viinikeidas, sillä osuuskuntamuotoisesti kyläläiset ovat korjanneet satoa omiin kellareihinsa jo pitkään, niin Andynkin kotona.
Bolzanon ympäristön kymmenkunnassa vuoristoravintolassa avautuvat seudun uljaat maisemat, ja Andynkin kotivuoren 1700 metrissä on ainoalaatuinen näköalapaikka alas laaksoon. Viini- ja omenatiloja on kuulun viinitien varrella silmänkantamattomiin, mutta toistaiseksi sieltä ei tuoda esimerkiksi Suomeen viinejä, joita sen sijaan viedään varsinkin Yhdysvaltoihin.
Koska Andy on ammattilaispelaaja, hän kertoi vielä, että hänen kotimaakunnassaan jääkiekon ja jalkapallon harrastajia on suurin piirtein yhtä paljon. Vastikään Bolzanosta oli junnuporukka kahden viikon harjoitusleirillä Vierumäellä. Mainitsi hän sentään senkin, että kansallispuvut ja kuorotoiminta ovat etelätirolilaisten sydäntä lähellä vallankin sitten, kun ikä huitelee yli 50:n.