Siirry sisältöön

Lassi Nummi ikuisessa kaupungissa näkymättömien seuralaisten kanssa

Matti Kuhna kävi Dante-seuran vuosikokouksessa 13. helmikuuta kertomassa, miksi Italia oli kosmopoliittirunoilija Lassi Nummen ykkösmaa ja Rooma ykköskaupunki.

FT Matti Kuhna esitteli dantelaisille Lassi Nummen Italia-runoja seuran vuosikokouksessa. Il dottore Matti Kuhna ha introdotto i poemi italiani del poeta finlandese Lassi Nummi sull’assemblea annuale della Società Dante Alighieri di Pori.
FT Matti Kuhna esitteli dantelaisille Lassi Nummen Italia-runoja seuran vuosikokouksessa.
Il dottore Matti Kuhna ha introdotto i poemi italiani del poeta finlandese Lassi Nummi sull’assemblea annuale della Società Dante Alighieri di Pori.
Syy oli yksinkertaisesti se, että Roomassa on Gianicolo-kukkula. Se oli Nummelle kuin Kirkastusvuori, jonka rinnalla Lutherin kuulu tornikokemuskin taitaisi kalveta.

FT, Porin seurakuntayhtymän viestintäpäällikkö Kuhna on perehtynyt Nummen runoihin semioottiselta kannalta, mutta dantelaisille lähestymiskulma oli kuulijaystävällisen esittelyllinen.

Kuultiin mm., että Jaakko Hämeen-Anttila on nimittänyt pari kertaa Venetsiassa käynyttä Lassi Nummea ”uskolliseksi venetsialaiseksi”, mutta Rooma ja Gianicolo ovat yli kaiken muun. Venetsia kulki nimittäin Roomassakin Nummen mukana. Sen kaduilla liikkuessaan Nummi – Italo Calvinon lanseeraamien ”näkymättömien kaupunkien” tavoin – kulki alati muuttuvassa, erilaisten merkkien (tämän verran semiotiikkaa sentään!) maisemassa.

Nummen vaeltelut Suomi-Instituutti tukikohtanaan Gianicololla ja Rooman kaduilla sisälsivät outoja déjà-vu -ilmiöitä, rytminvaihdoksia, kontrasteja, unia ja utopioita ja erityisesti hetkien pysähtymisiä. Nummen herkkä runoilijasielu imi ikuisen Rooman vuosituhantista perintöä niin kuin Eino Leino samoilla paikoilla ääniä kuullen. Kuhna välitti ja tulkitsi dantelaisille Nummen ”Välimeri”-kokoelman ”Gianicolo”-sarjaa, painotti mm. runoilijan ajan äärettömyyden kokemusta, kukkulalta laskeutumista matkana vanhuuteen, jossa pilkistää myös hiven ironiaa. Pysähtymiset siellä sisältävät ainoalaatuisia muistoja, vertauskuvia, vastakohtia, ikuisuuden läsnäoloa.

Kuhna sanoi Nummen olevan runoissaan aina matkalla jonnekin, myös omaan minuuteensa. Italian-kokemuksiin hän ei tarvinnut italian kieltä, mutta Italian kulttuurin olemukseen runoilijasielu näkymättömine seuralaisineen takertui vaikuttavasti. Matti Kuhnan esitys inspiroi monia dantelaisia siinä määrin, että Nummen runot otettiin välittömästi henkilökohtaiselle lukulistalle. ”Välimeri”-kokoelman alaotsikko onkin kerroksisen kutsuva: ”Runoja tunteville”.

Lassi Nummi nella Città Eterna con la compagna invisibile

Il 13 febbraio sull’assemblea annuale della Società Dante Alighieri di Pori Matti Kuhna ha raccontato perché l’Italia era il paese numero uno e Roma la città numero uno per il poeta cosmopolita finlandese Lassi Nummi.

Per il semplice motivo che il Gianicolo si trova a Roma, per Nummi era come il Monte Schiarimento e la famosa esperienza della torre di Martin Lutero sarebbe comparata a quella di Nummi più esangue.

Il dottore Kuhna, direttore di comunicazione dell’associazione di parrocchie Pori ha fatto la conoscenza dei poesi di Lassi Nummi semioticamente ma ha potuto fare conoscerceli in termini precisi.

Abbiamo saputo tra le altre cose che il professore finlandese Jaakko Hämeen-Anttila ha chiamato Lassi Nummi ”un fedele veneziano” per quanto aveva visitato Venezia un paio di volte ma Roma e Gianicolo sono sopra ogni altra cosa. Infatti Venezia è stata la sua compagna di viaggio anche a Roma.

I vaganti di Nummi sul Gianicolo e sulle strade a Roma utilizzando come punto di partenza l’Institutum Romanum Finlandiae hanno incluso i strani fenomeni déjà-vu, i cambiamenti di ritmo,

Maria Haavisto jatkaa puheenjohtajana

Maria Haavisto jatkaa Società Dante Alighieri di Porin puheenjohtajana seuraavan kaksivuotiskauden. Seuran vuosikokouksessa tiistaina 13.2. valittiin johtokunnan erovuoroiset jäsenet Eliisa Holstikko-Ojanen, Kirsti Leppänen, Heikki Erkinaro, Kaisa Kevätkylä ja Päivi Saustamo uudelleen. Johtokuntaan kuuluvat lisäksi Marja Luukkonen, Risto Ojanen ja Tapio Nieminen.
Jatka artikkeliin Maria Haavisto jatkaa puheenjohtajana

Ässien veräjänvahti Andy toi tuulahduksia Etelä-Tirolista

Andreas Bernard on villinnyt Porin armottoman kotikatsomon Ässien maalin suulla. Jääkiekossa on saatu Satakunnassa ihastella samankaltaista ilmiöitä kuin muutaman suomalaisen luonnonoikun menestystä Euroopan jalkapallokentillä.

Andy Bernardia oli tullut kuulemaan myös 8-vuotias salibandymies Juho. Ässien pelit ovat hänen ja kummitädin keskinäinen juttu. Peleissä Juho on päässyt vakuuttumaan Andyn paraatipelastuksista. Nyt Ässä-paitaan tuli monien muitten nimien sekaan myös Andyn nimmari.
Andy Bernardia oli tullut kuulemaan myös 8-vuotias salibandymies Juho. Ässien pelit ovat hänen ja kummitädin keskinäinen juttu. Peleissä Juho on päässyt vakuuttumaan Andyn paraatipelastuksista. Nyt Ässä-paitaan tuli monien muitten nimien sekaan myös Andyn nimmari.
Jääkiekon italialiasta vierastyöläistä päästiin kuulemaan, kun Andy kävi kertomassa kotiseudustaan ja olostaan Suomessa Società Dante Alighieri di Porin vuosikokouksen päätteeksi Porin kirjastossa 7.2. 2017. Haastattelijana oli lupsakkaan tyyliin Dante-seuran johtokunnan jäsen Heikki Erkinaro.

Andy Bernard on lähtöisin Italian pohjoisesta, Bolzanon seudulta. Italian jääkiekko onkin rajautunut luonnon olosuhteiden mukaan muutaman ylimmän maakunnan lajiksi Milanosta koilliseen. Andy on Italian maajoukkueen taaimmainen lukko ja joukkueensa ehdotonta huippua. Vaikka jääkiekko ei Italiassa ole suuri laji, niin Italia on kuin onkin mukana MM-kisoissa toukokuussa. Kisat järjestetään Saksassa ja Ranskassa. Suomi ja Italia pelaavat eri lohkoissa, Italia Kölnissä, Suomi Pariisissa.

Vaikka Ässät on ailahteluista huolimatta pärjännyt tänä vuonna niin hyvin, että play off -ottelut ovat erittäin todennäköiset, joukkueesta ei MM-kisoissa välttämättä nähdä Suomen joukkueessa ketään.
Sen sijaan Andy nähdään – Italian pelaajistossa Kölnissä.

Ensimmäinen yllätys oli se, että Suomeen 2009 tullut Andy puhui sujuvaa suomea. Yllätys oli sekin, että olemukseltaan viilipyttymäinen ja puheeltaan suomalaisen verkkainen Andy on aikamoinen vastakohta italialaisen luonteenlaadun vakiomallille. Salskea Andy on ulkoisesti mitä tyypillisin jääkiekkoilija, joskaan maalia vartioivat solistisielut eivät ole standardityyppejä.
Andy kertoi menneensä jo nelivuotiaana luistelukouluun, ja kuten Erkinaro totesi, Italian tuonti ei ole vain ruokien, viinien ja kulttuurin varassa. Yksi tuote on Andy.
Italian mestaruuden jo nuorena voittanut Andy muutti Suomeen Bolzanon silloisen päävalmentaja Ari Helteen houkuttelemana. Hän tuli Lappeenrannan SaiPan A-junnuihin, joita tuolloin valmensi tunnettu porilainen valmentaja Ari-Pekka Selin. Andy pelasi vuoroin junioreissa, vuoroin liigassa, oli yhden kauden Jukureissakin Mikkelissä. Silloin hänet valittiin Mestiksen parhaaksi maalivahdiksi. Välillä Andy oli lainassa muissakin joukkueissa, kunnes hänet rekrytoitiin Ässiin. Nyt hänellä on sopimus porilaisseuran kanssa kevääseen 2019.

Andy esitteli kartan avulla kotiseutuaan, jonka historiaa on mm. roomalaisten valloittama Etelä-Tirolin alue parituhatta vuotta sitten. Andy otti toisen sotaisan esimerkin lähempää omaa aikaamme. Maan hyvinvoivassa pohjoisessakin heiteltiin kuohuvalla 1960-luvulla pommeja. Tästä varsinkin Milanoon ja Torinoon keskittyneestä ja Roomaan asti levinneestä attentaattiajasta Dante-seurassa kävi esitelmöimässä vuonna 2016 Anton Monti.
Autonominen Etelä-Tiroli on kuitenkin saanut Itävallan ja Sveitsin läheisyydessä harjoittaa aika rauhassa elinkeinoaan, omenien tuottamista, viininviljelyä ja kasvavaa turismia. Kuten Andy sanoi, alueella on keskipalkka vuodessa 40.000 euroa, kun se koko maassa on 26.000 euroa.
Alueen ”elävästä” historiasta Andy otti esimerkiksi Ötzin. Bolzanon museossa säilytettävä, jäästä löytynyt ja hyvin säilynyt 5300 vuoden ikäinen Ötzi on yksi turismin vetonaula.
Andylla on italian ja suomen lisäksi hallussaan saksa, jota hän puhuu kotikielenään, niin kuin neljäsosa maakunnan väestöstä. Parissa laaksossa 30.000 ihmistä puhuu ladinia , joka on läheistä sukua sekä friulille että Sveitsissä puhuttavalle retoromaanille. Se juontuu kansanomaisesta latinasta, josta se jäänteenä on yhdistynyt retoromaaniseen kieliperheeseen. Ladinia opetetaan myös kouluissa niillä alueilla, joilla se on yleisesti käytössä.
Andylle tuli koulussa ensiksi saksa, toisella luokalla italia ja kuudennella luokalla englanti. Nyttemmin englantia aletaan opiskella aikaisemmin, niin kuin lähes kaikkialla.

Seija Routimosta kunniapuheenjohtaja

Società Dante Alighieri di Porin aikaisempi puheenjohtaja Seija Routimo nimitettiin kunniapuheenjohtajaksi seuran vuosikokouksessa 7. helmikuuta 2017. Hän toimi seuran puheenjohtajana sen perustamisesta vuodesta 2002 helmikuuhun 2016.

Dante-seuran perustajajäsen ja pitkäaikainen puheenjohtaja Seija Routimo (vas.) nimitettiin seuran kunniapuheenjohtajaksi asiaankuuluvine kunniakirjoineen. Oikealla hymyilee seuran toinen perustajajäsen ja kunniakirjan luovuttanut sihteeri Eliisa Holstikko-Ojanen.

Johtokuntaan valittiin uudestaan erovuorossa olleet Marja Luukkonen, Risto Ojanen (varapuheenjohtaja) ja Tapio Nieminen.

Seuran puheenjohtajana jatkaa Maria Haavisto. Johtokunnassa jatkavat Eliisa Holstikko-Ojanen (sihteeri), Kirsti Leppänen (rahastonhoitaja), Kaisa Kevätkylä, Päivi Saustamo ja Heikki Erkinaro.

Toiminnantarkastajaksi valittiin Marja Juhola-Sommer ja hänen varalleen Mai-Leena Virtanen.

 

 

Vuosikokous 7.2. 2017

Seuramme vuosikokous on tiistaina 7. helmikuuta kello 18 Porin kaupunginkirjaston seminaarihuoneessa 1.

Vuosikokouksen lopuksi Heikki Erkinaro haastattelee Ässien maalivahti Andreas Bernardia hänen kotiseutunsa Bolzanon elämänmenosta.

 

 

 

 

Maria Haavisto Danten uusi puheenjohtaja

Kuvassa vasemmalla Seija Routimo ja oikealla Maria Haavisto.
Kuvassa vasemmalla Seija Routimo ja oikealla Maria Haavisto.
Dante-seuran vuosikokouksessa saatiin seuralle uusi puheenjohtaja, varapuheenjohtajana toiminut Maria Haavisto. Puheenjohtajana seuran perustamisesta asti ollut Seija Routimo jätti tehtävät 13 vuoden jälkeen. Johtokuntaan saatiin myös uusi jäsen Päivi Saustamo johtokunnasta eronneen Susanna Virkin tilalle.

Toiminnantarkastajaksi valittiin Marja Juhola-Sommer, varalle toiminnantarkastajan tehtävästä luopunut Mai-Leena Virtanen.

Johtokunnan järjestäytymiskokouksessa uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin Risto Ojanen. Sihteerinä jatkaa Eliisa Holstikko-Ojanen ja rahastonhoitajana Kirsti Leppänen.

Seuran jäsenmaksu päätettiin pitää ennallaan 20 eurossa.