Siirry sisältöön

Rattoisa illanvietto Ailavissa

Perinteinen illanviettomme Porin Ranskan piirin kanssa sujui seurustellen ja hyvästä ruoasta nauttien. Ailavissa järjestetyssä tilaisuudessa meitä oli koolla noin 60 hengen joukko.

Yhteislaulun esilaulajat Jonna Ristolainen, Maria Haavisto, Kirsti Antila ja Eliisa Holstikko-Ojanen.
Yhteislaulun esilaulajat Jonna Ristolainen, Maria Haavisto, Kirsti Antila ja Eliisa Holstikko-Ojanen.

Koska Porin Dante-seura oli järjestelyvuorossa, niin ohjelmaan kuului myös aina niin suosittu tietokilpailu. Tiukan kilpailun voitti joukkue, johon kuuluivat Pertti ja Eila Ratsula, Marie-Claude Anttonen, Leena Mandeville sekä Terttu ja Hannu Knuutila.

Täydellä vatsalla oli rattoisaa laulaa italialaisia ja ranskalaisia lauluja. Säestäjiksi olimme saaneet Pertti Ratsulan ja Laila Lehtosen.

EH-O

Una serata piacevole da Ailav

Tiukan tietokilpailun ykkösiksi tuli Ranskan piirin joukkue: Eila Ratsula, Pertti Ratsula, Marie-Claude Anttonen, Leena Mandeville, Terttu Knuuttila ja Hannu Knuuttila.
Tiukan tietokilpailun ykkösiksi tuli Ranskan piirin joukkue: Eila Ratsula, Pertti Ratsula, Marie-Claude Anttonen, Leena Mandeville, Terttu Knuuttila ja Hannu Knuuttila.

La nostra serata tradizionale è andata bene conversando et godendosi il buon cibo.

Siamo stati una sessantina di persone nella festa da Ailav. Siccome era il turno della Dante di Pori di organizzare la festa, il quiz molto preferito da sempre faceva parte del programma. Pertti ed Eila Ratsula, Marie-Claude Anttonen, Leena Mandeville, Terttu e Hannu Knuutila hanno fatto parte del gruppo che ha vinto la lotta serrata.

A stomaco pieno era piacevole di cantare in italiano e francese. Da accompagnatori avevamo Pertti Ratsula e Laila Lehtonen.

MH

Paolo Genovesen Salaisuuksien illallinen

Kansainvälisellä Italian kielen viikolla torstaina 18. lokakuuta katsoimme yhdessä Paolo Genovesen elokuvan Salaisuuksien illallinen.

Salaisuuksien illallinen
Kansainvälisellä Italian kielen viikolla torstaina 18. lokakuuta katsoimme yhdessä Paolo Genovesen elokuvan Salaisuuksien illallinen.

Seitsemän vanhaa ystävystä kokoontuu saman illallispöydän ääreen. Illan aikana he päättävät olla täydellisen avoimia, laittaa puhelimet ruokapöydälle ja jakaa jokaisen tekstiviestin, sähköpostin ja puhelun sisällön toistensa kanssa. Käy ilmi, että jokaisella on jotain salattavaa – ja illan mittaan salaisuudet alkavat paljastua. Tasapaino järkkyy ja ystävyydet joutuvat koetukselle.

 
 

 

Giovedì, il 18 ottobre durante la settimana internazionale della lingua italiana si è proiettata la pellicola Perfetti sconosciuti di Paolo Genovese.si è proiettata in onore di Ettore Scola, importante icona del cinema italiano, la pellicola Le Bal (Ballando Ballando) il 27 ottobre nella sala di riunioni della biblioteca comunale di Pori.

Sette amici di vecchia data stanno cenando. Decidono di essere completamente sinceri e mettere il cellulare di ognuno sul tavolo e rivelare ogni messaggio di testo o telefonata che riceveranno quella sera. Succede che tutti hanno qualcosa da nascondere – nel corso della serata i segreti di tutti vengono svelati . L’equilibrio è scosso e l’amicizia è messa alla prova.

Torinolaisia opettajia Porissa

Seurallamme oli tilaisuus viettää 23. toukokuuta iltapäivää torinolaisten opettajien seurassa.

Katsoimme Porin taidemuseon näyttelyn museo-oppaan johdolla ja kierroksen jälkeen viivähdimme museon kahvilassa juttelemassa ja kahvi- tai teekupposen äärellä.

Torinolaisia opettajia ja meitä Dante-seuralaisia oli yhteensä 17 hengen joukko.

Meille Società Dante Alighierin jäsenille se oli mainio tilaisuus koetella kielitaitoamme.

Italialaisopettajat olivat Engim-ammattioppilaitoksesta ja oleskelivat Porissa Winnovan vieraina.
 
 
 
 
 
 
 
 

Gli insegnanti torinesi a Pori

Opastettu kierros Porin taidemuseossa kesti noin 45
La nostra società ha trascorso il pomeriggio il 23. maggio con gli insegnanti torinesi. Nel programma erano incluse la mostra guidata nel museo d’arte di Pori e dopo il giro una chiacchiera in caffetteria con gli invitati.

Dunque abbiamo avutoun’occasione eccellente di provare la nostra conoscenza della lingua.

Gli italiani lavorano nel istituto tecnico professionale di Engim e sono stati invitati da Winnova di Pori.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Maailmalta on turvaisaa palata omaan kotipesään

Esi-isien ja -äitien, asuinpaikan, kotiseudun ja kotimaan merkityksestä puhui Mekani-juhlatalossa emeritusprofessori Tarmo Kunnas seuramme järjestämässä loppuvuoden illanvietossa 8.11.2016.

Professori Tarmo Kunnas ei vain esitelmöinyt vaan lauloi uljaasti ranskaksi Pariisin siltojen alla.
Professori Tarmo Kunnas ei vain esitelmöinyt vaan lauloi uljaasti ranskaksi Pariisin siltojen alla.
Vierainamme oli perinteen mukaisesti Cercle Français de Pori ry:n jäsenistöä, jonka kanssa emännyyttä on vaihdettu vuorovuosin. Illanvieton onnistumisen takasi esitelmän lisäksi dantelaisten talkoovoimin toteuttama keittiöosaaminen ja Tapio Niemisen hankkimat viinit. Puheenjohtaja Maria Haavisto hoiti alkuseremoniat kolmella ydinkielellä, suomella, ranskalla ja italialla ja esitteli lyhyesti myös Mekania.

Tarmo Kunnaksen esityksen taustalla oli häneltä tulossa oleva ”Hyvää kotiseutua etsimässä – eurooppalainen matkakirja”, jonka on ollut määrä ilmestyä Nemolta. Pieni kustantaja on kuitenkin ajautunut Otavan syliin, ja kirjan ilmestyminen on viivästynyt. Joulumarkkinoille se ehtii silti hyvin.

Kun kyse oli Kunnaksesta, hänen esittelemänsä kirjan aihepiiri kiertyi jo teoksen nimen mukaisesti myös kansainvälisyyteen, hänen varhaisiin Ruotsin-kokemuksiinsa sekä tietenkin mm. Pariisiin, Roomaan ja Firenzeen. Kirjassa on luvassa varsinkin Ranskan ympäristöjä lisää, Provencea, Burgundia jne.

Kunnas todisti omasta juurettomuudestaan, mikä on merkinnyt hänelle juurten etsintää ja ujuttautumista Satakuntaan, varsinkin Luvian seudulle, myös Porin ympäristöön.

Kunnas heitti karkealla jyvällä numerologista tietoa satakuntalaisten syntyperästä. Sen perusteella umpisiitos on johtanut siihen, että melkein kaikki ovat sukua keskenään, mitä nyt globaalit geenit ovat hiukan hämmennelleet kotoperäistä perustaa. Kotiseutu on yhtä kaikki se, mihin syvimmin kiinnitymme. Hän puhui lapsen kokemuksista maagikon ja taiteilijan kokemuksina. Kunnaksen henkilökohtainen, juurettomuudesta johtuva ”kotiseutuvamma” ilmenee intohimoisena tarpeena olla jostakin kotoisin. Satakunta kelpaa siihen oikein hyvin.

Hän totesikin, että turvallinen maisema on meiltä riistetty, mutta sanoi toisaalta, että tämä maisema jää kovin kapeaksi, jos kaikki vieras torjutaan. Erityisesti vieraitten kielten avulla pystytään iloitsemaan myös muista kulttuureista ja rajattomasta yhteisöllisyydestä. Kunnaksen matkustamisen tai löytöretkeilyn antina on parhaimmillaan ollut jopa ”pyhyyden kajoa”, jota emme niin vain omasta ympäristöstämme havaitse. Kotiseutu on joka tapauksessa enemmän kuin maantieteellinen paikka. Se on henkinen kotipesä, joka antaa turvan. Maailman myllerryksissä vähin erin karissut turvallisuuden tunne on juuri kotiseutukokemuksissamme kasvattanut ratkaisevasti merkitystään.

Porin Mies-Laulun taiteellinen johtaja Guido Ausmaa soitti kitaralla ja lauloi viroksi Kunnaksen puheenvuoroon sattuvasti sopineen isänsä veljen tekemän laulun, jota siivitti elämänilo rankkojen Siperian-kokemusten jälkeen. Ausmaa hoiti myös yhteislaulunumeroitten säestyksen.

Syyskaudella vielä illanvietto ja luento

Seuramme ohjelmassa on vielä tänä vuonna illanvietto tiistaina 8. marraskuuta Mekani-juhlatalossa. Olemme kutsuneet mukaan myös Ranskan piirin.

Vieraaksemme saapuu tutkija, tietokirjailija ja opas Liisa Väisänen 24. marraskuuta. Hänen luentonsa aiheena on Italian kymmenen symbolia. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Porin kesäyliopiston ja Porin kirjaston kanssa.

Viinitohtori kävi valistamassa

Viinitohtori Timo Jokinen kävi 27.5.2016 maistattamassa italialaisia viinejä seuramme Dante-juhlassa Lounais-Suomen Marttojen tiloissa Valtakadulla. Kaikesta kuului, että kyseessä oli viineistä väitellyt asiantuntija, joka on ollut viinien kanssa tekemisissä käytännössä koko ikänsä.

Viinitohtori Timo Jokinen kävi 27.5.2016 maistattamassa italialaisia viinejä seuramme Dante-juhlassa Lounais-Suomen Marttojen tiloissa Valtakadulla.
Viinitohtori Timo Jokinen kävi 27.5.2016 maistattamassa italialaisia viinejä seuramme Dante-juhlassa Lounais-Suomen Marttojen tiloissa Valtakadulla.
Jokisen väitöskirja The Royal Academy of Agriculturessa Englannissa syntyi vapaasti suomennettuna aiheesta ”Maaperän vaikutus viinin olemukseen meidän lasissamme”. Jokinen on tehnyt viinillä kauppaa ja ollut alan asiantuntijatehtävissä noin 40 vuotta.

Società Dante Alighieri di Porin puheenjohtaja Maria Haavisto totesi tervehdyssanoissaan seuramme viettävän edelleen Danten 750-vuotissyntymän juhlaa. Kun Dante on syntynyt 1. kesäkuuta 1365, niin seura ehti aiemman vuosiohjelmansa lisäksi viininmaistajaisissakin muistella Italian kansalliskirjailijaa hänen juhlavuotenaan.

Sihteeri Eliisa Holstikko-Ojanen luotaili lyhyesti seuran syntyhistoriaa ja kehittymistä vuodesta 2002 nykyisenlaiseksi 135 hengen virkeäksi yhteisöksi.

Jokinen johdatteli monipuolisesti aiheeseen samaan tahtiin kuin puolen toista tunnin ajan maisteltiin hänen tuomiaan italialaisia viinejä Veneton, Piemonten ja Toskanan alueilta. Jokinen oli valinnut valkoviineistä muscat-rypäleestä valmistettua La Gironda d’Asti DOCG 2014:ta, joka on peräisin pieneltä viinitilalta. Toisena valkoviininä oli garganega ja trebbiano -rypäleistä niin ikään pienen perheyrityksen tekemää Zenato DOC Soave Classicoa (2015).

viininmaisteluPunaviineistä tutustuttiin 1. Az Agr Meroni Sengia Valpolicella Classicoon (DOC 2013), jonka rypäleet ovat corvina veronesea, corvinonea, rondinellaa ja molinaraa; 2. Az Agr Zanoni Pietro Valpolicella Ripasso doc Superioreen (2011), jota saadaan corvina-, corvinone-, rondinella-, molinara- ja oseleta -rypäleistä. Viini on valutettu Amaronen prässätyn rypälemaskin läpi. Sama suku on erikoistunut ripassoon 1900-luvun alusta; 3. barberasta tehtyyn Marchesi Incisa della Rocchetta Valmorena Barbera d’Astiin (DOCG 2013). Arvostetun viinintuottajasuvun perinteet juontuvat aina 1000-luvulle asti; ja 4. nebbiolo-rypäleestä valmistettuun Filippo Broccardo e Fratelli Baroloon (DOCG 2011). Tila nimettiin kaksi vuotta sitten UNESCOn maailmanperintökohteeksi! Lisäksi vieraamme toi yllätykseksi ylimääräisen maistiaisen Az Agr Meroni Amarone della Valpolicella Classicoa (DOC Riserva, 2007), jonka rypäleet ovat corvina veronesea, rondinellaa ja molinaraa.

Timo Jokinen kertoili vapaamuotoisessa esityksessään ilmasto-olosuhteiden, maaperän sekä taloudellisten ja kulttuuristen piirteiden vaikutuksista viinintuotantoon sekä viinistä tärkeänä osana kulutusta ja ihmisten elämäntapaa. Yksityiskohtia ja numerotietoja vilisseestä puheenvuorosta pantiin merkille, että Italia on tällä hetkellä viinintuottajista ykkönen, mutta kärkitila Ranskan kanssa vaihtelee suhdanteiden eli luonnonilmiöiden mukaan. Kiina kuuluu olevan kovassa nousussa, mutta tarkkoja tilastoja sieltä ei ole. Yllättävää oli kuulla, että Englannin viinintuotanto on todella mittavaa. Sen viinistä vientiin menee tosin vain vähänlaisesti, koska melkein kaikki kuluu kotimarkkinoilla. Meillä tunnetaan toistaiseksi lähinnä sikäläinen kuohuviini, joka on pannut jopa ranskalaisten samppanjan ahtaalle.

Vaikka viinintuotanto on iso ja globaali teollisuudenhaara, myös perinteiset tuotantomenetelmät ovat edelleen kurssissa, kun puhutaan laadusta. Sementti-, savi- ja puuastiat pitävät viinin ”hengissä”, ja esimerkiksi sakan saattaminen astian pohjalle munanvalkuaisella kuulosti romantikon korvaan hyvältä. Kun valkuainen taas imetään astian pohjalta omalla menetelmällään, tuotteen hinta nousee, mutta… käsityö on aina käsityötä.

Jokinen totesi lopuksi kuljettavansa ryhmiä (viini)maailman ääriin. Kuka tietää, vaikka dantelaiset jonakin päivänä, un bel giorno, pääsisivät hänen johdollaan tutustumaan Italian spesialiteetteihin. Kirjastomme joka tapauksessa karttui viinitohtorin tuomalla italiankielisellä, muhkealla teoksella ”Grandi cru D’Italia”. Kirja on muutaman ensivaraajan jälkeen tietenkin jokaisen seuralaisen käytössä. Johtokunta vastaanotti vieraaltaan myös magnum-kokoisen Zanonin Valpolicella superioren, joka varmaan inspiroi seuran vastuullisia virittelemään lähitulevaisuuden ohjelmaa.