Siirry sisältöön

Kevätkausi huipentuu illanviettoon

Kevätkautemme päättää Italian kansallispäivän juhla perjantaina 7. kesäkuuta BarPurjeessa Luvian Laitakarissa. Tilaisuus alkaa kello 18. Vietämme iltaa italialaisen ruoan ja ohjelman merkeissä. Muistathan ilmoittautua sihteerille keskiviikkoon 29.toukokuuta mennessä.

Sitä ennen on vuorossa toukokuinen matkamme Marcheen. Matkan järjestelyistä Italiassa vastaa La Strada Travelsin Paolo Pellei.

Rattoisa illanvietto Ailavissa

Perinteinen illanviettomme Porin Ranskan piirin kanssa sujui seurustellen ja hyvästä ruoasta nauttien. Ailavissa järjestetyssä tilaisuudessa meitä oli koolla noin 60 hengen joukko.

Yhteislaulun esilaulajat Jonna Ristolainen, Maria Haavisto, Kirsti Antila ja Eliisa Holstikko-Ojanen.
Yhteislaulun esilaulajat Jonna Ristolainen, Maria Haavisto, Kirsti Antila ja Eliisa Holstikko-Ojanen.

Koska Porin Dante-seura oli järjestelyvuorossa, niin ohjelmaan kuului myös aina niin suosittu tietokilpailu. Tiukan kilpailun voitti joukkue, johon kuuluivat Pertti ja Eila Ratsula, Marie-Claude Anttonen, Leena Mandeville sekä Terttu ja Hannu Knuutila.

Täydellä vatsalla oli rattoisaa laulaa italialaisia ja ranskalaisia lauluja. Säestäjiksi olimme saaneet Pertti Ratsulan ja Laila Lehtosen.

EH-O

Una serata piacevole da Ailav

Tiukan tietokilpailun ykkösiksi tuli Ranskan piirin joukkue: Eila Ratsula, Pertti Ratsula, Marie-Claude Anttonen, Leena Mandeville, Terttu Knuuttila ja Hannu Knuuttila.
Tiukan tietokilpailun ykkösiksi tuli Ranskan piirin joukkue: Eila Ratsula, Pertti Ratsula, Marie-Claude Anttonen, Leena Mandeville, Terttu Knuuttila ja Hannu Knuuttila.

La nostra serata tradizionale è andata bene conversando et godendosi il buon cibo.

Siamo stati una sessantina di persone nella festa da Ailav. Siccome era il turno della Dante di Pori di organizzare la festa, il quiz molto preferito da sempre faceva parte del programma. Pertti ed Eila Ratsula, Marie-Claude Anttonen, Leena Mandeville, Terttu e Hannu Knuutila hanno fatto parte del gruppo che ha vinto la lotta serrata.

A stomaco pieno era piacevole di cantare in italiano e francese. Da accompagnatori avevamo Pertti Ratsula e Laila Lehtonen.

MH

Paolo Genovesen Salaisuuksien illallinen

Kansainvälisellä Italian kielen viikolla torstaina 18. lokakuuta katsoimme yhdessä Paolo Genovesen elokuvan Salaisuuksien illallinen.

Salaisuuksien illallinen
Kansainvälisellä Italian kielen viikolla torstaina 18. lokakuuta katsoimme yhdessä Paolo Genovesen elokuvan Salaisuuksien illallinen.

Seitsemän vanhaa ystävystä kokoontuu saman illallispöydän ääreen. Illan aikana he päättävät olla täydellisen avoimia, laittaa puhelimet ruokapöydälle ja jakaa jokaisen tekstiviestin, sähköpostin ja puhelun sisällön toistensa kanssa. Käy ilmi, että jokaisella on jotain salattavaa – ja illan mittaan salaisuudet alkavat paljastua. Tasapaino järkkyy ja ystävyydet joutuvat koetukselle.

 
 

 

Giovedì, il 18 ottobre durante la settimana internazionale della lingua italiana si è proiettata la pellicola Perfetti sconosciuti di Paolo Genovese.si è proiettata in onore di Ettore Scola, importante icona del cinema italiano, la pellicola Le Bal (Ballando Ballando) il 27 ottobre nella sala di riunioni della biblioteca comunale di Pori.

Sette amici di vecchia data stanno cenando. Decidono di essere completamente sinceri e mettere il cellulare di ognuno sul tavolo e rivelare ogni messaggio di testo o telefonata che riceveranno quella sera. Succede che tutti hanno qualcosa da nascondere – nel corso della serata i segreti di tutti vengono svelati . L’equilibrio è scosso e l’amicizia è messa alla prova.

Torinolaisia opettajia Porissa

Seurallamme oli tilaisuus viettää 23. toukokuuta iltapäivää torinolaisten opettajien seurassa.

Katsoimme Porin taidemuseon näyttelyn museo-oppaan johdolla ja kierroksen jälkeen viivähdimme museon kahvilassa juttelemassa ja kahvi- tai teekupposen äärellä.

Torinolaisia opettajia ja meitä Dante-seuralaisia oli yhteensä 17 hengen joukko.

Meille Società Dante Alighierin jäsenille se oli mainio tilaisuus koetella kielitaitoamme.

Italialaisopettajat olivat Engim-ammattioppilaitoksesta ja oleskelivat Porissa Winnovan vieraina.
 
 
 
 
 
 
 
 

Gli insegnanti torinesi a Pori

Opastettu kierros Porin taidemuseossa kesti noin 45
La nostra società ha trascorso il pomeriggio il 23. maggio con gli insegnanti torinesi. Nel programma erano incluse la mostra guidata nel museo d’arte di Pori e dopo il giro una chiacchiera in caffetteria con gli invitati.

Dunque abbiamo avutoun’occasione eccellente di provare la nostra conoscenza della lingua.

Gli italiani lavorano nel istituto tecnico professionale di Engim e sono stati invitati da Winnova di Pori.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Maailmalta on turvaisaa palata omaan kotipesään

Esi-isien ja -äitien, asuinpaikan, kotiseudun ja kotimaan merkityksestä puhui Mekani-juhlatalossa emeritusprofessori Tarmo Kunnas seuramme järjestämässä loppuvuoden illanvietossa 8.11.2016.

Professori Tarmo Kunnas ei vain esitelmöinyt vaan lauloi uljaasti ranskaksi Pariisin siltojen alla.
Professori Tarmo Kunnas ei vain esitelmöinyt vaan lauloi uljaasti ranskaksi Pariisin siltojen alla.
Vierainamme oli perinteen mukaisesti Cercle Français de Pori ry:n jäsenistöä, jonka kanssa emännyyttä on vaihdettu vuorovuosin. Illanvieton onnistumisen takasi esitelmän lisäksi dantelaisten talkoovoimin toteuttama keittiöosaaminen ja Tapio Niemisen hankkimat viinit. Puheenjohtaja Maria Haavisto hoiti alkuseremoniat kolmella ydinkielellä, suomella, ranskalla ja italialla ja esitteli lyhyesti myös Mekania.

Tarmo Kunnaksen esityksen taustalla oli häneltä tulossa oleva ”Hyvää kotiseutua etsimässä – eurooppalainen matkakirja”, jonka on ollut määrä ilmestyä Nemolta. Pieni kustantaja on kuitenkin ajautunut Otavan syliin, ja kirjan ilmestyminen on viivästynyt. Joulumarkkinoille se ehtii silti hyvin.

Kun kyse oli Kunnaksesta, hänen esittelemänsä kirjan aihepiiri kiertyi jo teoksen nimen mukaisesti myös kansainvälisyyteen, hänen varhaisiin Ruotsin-kokemuksiinsa sekä tietenkin mm. Pariisiin, Roomaan ja Firenzeen. Kirjassa on luvassa varsinkin Ranskan ympäristöjä lisää, Provencea, Burgundia jne.

Kunnas todisti omasta juurettomuudestaan, mikä on merkinnyt hänelle juurten etsintää ja ujuttautumista Satakuntaan, varsinkin Luvian seudulle, myös Porin ympäristöön.

Kunnas heitti karkealla jyvällä numerologista tietoa satakuntalaisten syntyperästä. Sen perusteella umpisiitos on johtanut siihen, että melkein kaikki ovat sukua keskenään, mitä nyt globaalit geenit ovat hiukan hämmennelleet kotoperäistä perustaa. Kotiseutu on yhtä kaikki se, mihin syvimmin kiinnitymme. Hän puhui lapsen kokemuksista maagikon ja taiteilijan kokemuksina. Kunnaksen henkilökohtainen, juurettomuudesta johtuva ”kotiseutuvamma” ilmenee intohimoisena tarpeena olla jostakin kotoisin. Satakunta kelpaa siihen oikein hyvin.

Hän totesikin, että turvallinen maisema on meiltä riistetty, mutta sanoi toisaalta, että tämä maisema jää kovin kapeaksi, jos kaikki vieras torjutaan. Erityisesti vieraitten kielten avulla pystytään iloitsemaan myös muista kulttuureista ja rajattomasta yhteisöllisyydestä. Kunnaksen matkustamisen tai löytöretkeilyn antina on parhaimmillaan ollut jopa ”pyhyyden kajoa”, jota emme niin vain omasta ympäristöstämme havaitse. Kotiseutu on joka tapauksessa enemmän kuin maantieteellinen paikka. Se on henkinen kotipesä, joka antaa turvan. Maailman myllerryksissä vähin erin karissut turvallisuuden tunne on juuri kotiseutukokemuksissamme kasvattanut ratkaisevasti merkitystään.

Porin Mies-Laulun taiteellinen johtaja Guido Ausmaa soitti kitaralla ja lauloi viroksi Kunnaksen puheenvuoroon sattuvasti sopineen isänsä veljen tekemän laulun, jota siivitti elämänilo rankkojen Siperian-kokemusten jälkeen. Ausmaa hoiti myös yhteislaulunumeroitten säestyksen.

Syyskaudella vielä illanvietto ja luento

Seuramme ohjelmassa on vielä tänä vuonna illanvietto tiistaina 8. marraskuuta Mekani-juhlatalossa. Olemme kutsuneet mukaan myös Ranskan piirin.

Vieraaksemme saapuu tutkija, tietokirjailija ja opas Liisa Väisänen 24. marraskuuta. Hänen luentonsa aiheena on Italian kymmenen symbolia. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Porin kesäyliopiston ja Porin kirjaston kanssa.