Siirry sisältöön

Elin Danielsonista artikkeli

Italialaisessa nettilehdessä Magazine Culturale del Comune di Livorno on keskiviikkona 28. maaliskuuta 2012 julkaistu Pietro Bindellin kirjoittama artikkeli Elin Danielson-Gambogista. Siinä mainitaan seuramme aikaansaama muistomerkki Noormarkkuun.

Samalla myös kerrotaan Dante-seuran järjestämästä juhlaseminaarista viime vuoden lokakuussa muistomerkin paljastamispäivänä.

Artikkelin löytää seuraavasta linkistä: http://www.comune.livorno.it/_cn_online/index.php?page=default&lang=it&id=203

Seura matkaili Ahvenanmaalla

Dante-seuran kevätkauden ohjelma jatkui kesäkuun puoliväliin asti.

Matkailu Elin Danielson-Gambogin jalanjäljillä johti Ahvenanmaalle. Pääkohteena oli tutustuminen Önningebyn museoon.

Museo toimii nykyään samoilla sijoilla, joissa taiteilijasiirtokunnan jäsenet viettivät kesiään, jotkut jopa talvikausia.

Tämän Victor Westerholmin aloitteesta syntyneen taiteilijayhdyskunnan jäsenet ovat ikuistaneet töihinsä ahvenanmaalaista maalaismaisemaa. Elin Danielson-Gambogi oli yksi yhdyskunnan jäsenistä.

Ahvenanmaan-retken osallistujat myös pääsivät näkemään kaksi Elin Danielson-Gambogin Maarianhaminassa olevaa työtä. Önningebyn luontoa kuvaava Kesämaisema on Ålandsbankenin taidekokoelmassa ja Brygga-niminen teos paikallisen vakuutusyhtiön kokoelmassa.

Seuran syystoimintakausi alkaa poikkeuksellisen aikaisin, jo elokuussa.

Roomassa asuva toimittaja Liisa Liimatainen kertoo esitelmässään torstaina 23. elokuuta Italian politiikan nykynäkymistä. Tilaisuus on Porin kaupunginkirjaston luentosalissa ja alkaa kello 18.

Johtokuntaan kaksi uutta jäsentä

Società Dante Alighieri di Porin vuosikokouksessa valittiin johtokuntaan kaksi uutta jäsentä, Susanna Haltsonen ja Heikki Erkinaro seuraavaksi kaksivuotisjaksoksi. Erovuoroisista valittiin jatkamaan Kirsti Leppänen, Tiina Martikainen ja Eliisa Holstikko-Ojanen.

Johtokunnassa jatkavat kaksivuotiskauttaan Elina Rinne, Marja Stenbacka, Tapio Nieminen, Marja Luukkonen ja puheenjohtaja Seija Routimo.

Toiminnantarkastajaksi valittiin edelleen Mai-Leena Virtanen, varalle Marja Juhola-Sommer.

Seuran jatkuvasti karttuva kirjakokoelma on lahjoitettu Porin kaupunginkirjastolle, josta kirjat ovat normaaliin tapaan lainattavissa. Seuran omistama laaja sanakirja on deponoitu kirjastoon ja myös vapaasti käytettävissä.

Viime vuonna seuran aloitteesta hankittu Elin Danielson-Gambogin muistomerkki Noormarkun Klubin puutarhassa on vuoden 2011 joulukuussa tehdyllä lahjakirjalla luovutettu A. Ahlström Osakeyhtiölle. Lahjakirjalla velvoitetaan yhtiötä pitämään teoksesta huolta sekä yleisön vapaasti nähtävänä.

Seuran tilit, toimintakertomus ja –suunnitelma sekä talousarvio hyväksyttiin. Samat tiedot on toimitettu italiaksi Sede Centraleen Roomaan.

Johtokunnan järjestäytymiskokouksessa päätettiin johtokunnan sisäisestä työnjaosta. Varapuheenjohtajana jatkaa Elina Rinne, sihteerinä Eliisa Holstikko-Ojanen ja rahastonhoitajana Kirsti Leppänen.

Juhlaseminaari

Elin Danielson-Gambogin juhlaseminaari 2011.

Elin Danielson-Gambogin muistomerkin paljastus ja juhlaseminaari kiinnostivat

Elin Danielson-Gambogin muistomerkin paljastustilaisuuteen Noormarkkuun ja juhlaseminaariin Porin raatihuoneen juhlahuoneistoon saapui kumpaankin noin 70 henkeä.
Näin juhlistettiin Porin Dante-seuran tähän mennessä suurinta aikaansaannosta.

Noormarkun Klubin puutarhassa pidettiin paljastustilaisuus, jossa muistomerkin paljastivat Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen ja Ahlströmin suvun edustajana Maire Gullichsen-Ehrnrooth. Tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan Italian kulttuuri-insituutin vs. johtaja Giovanni Sciola.

Paljastustilaisuudessa airuina toimivat noormarkkulaiset 8-luokkalaiset Jani Nevaranta ja Kira Mäkinen. Tilaisuuden aluksi soitti huilua lukiolainen Anna Kohtamäki.

Kuin maalausteline

260Muistomerkin tekijäksi saatiin noormarkkulainen taiteilija Anja Karkku-Hohti, joka parhaiten tunnetaan guassimaalauksistaan. Karkku-Hohdin teos kuvaa Elinin uraa Suomessa ja Italiassa.
Seuran sihteerin Eliisa Holstikko-Ojasen Satakunnan Kansaan tekemässä haastattelussa taiteilija kuvaa teosta seuraavasti.
’’Sinänsä hillitty väriasteikko ilmentää lämpimiä välimerellisiä ja viileitä pohjoisia sävyjä. Veistos kokonaisuudessaan muistuttaa maalaustelinettä. Teräslevyjen leikkauksissa on muistumia Antignanon ja Toscanan maisemasta sekä Noormarkusta.’’
Veistos painaa jalustoineen yli puoli tonnia. Jalusta on Kurun harmaasta graniitista ja maalatusta teräsputkesta. Yläosa on maalattua, laserleikattua terästä. Teräslevyjä on viisi kerrosta. Veistos on kaksi metriä korkea.

Syntymäpäivälahja

Aloitteen muistomerkin hankkimisesta teki seuramme vuosikokouksessa pari vuotta sitten Satakunnan taitetoimikunnan pääsihteeri Risto Ojanen. Hankkeen toteuttaminen ajoitettiin tähän vuoteen, sillä nyt on kulunut 150 vuotta Elin Danielson-Gambogin syntymästä.
Paljastustilaisuus ja juhlaseminaari ajoitettiin viikolle 42, sillä tämä viikko on vuosittainen, maailmanlaajuinen Italian kielen viikko. Tänä vuonna on niin ikään kulunut 150 vuotta Italian yhdistymisestä, ja viikon teemaksi valittiiin Buon compleanno l’Italia, Hyvää syntymäpäivää, Italia.
Muistomerkki ja juhlaseminaari olivat sopiva yhdistelmä syntymäpäivälahjaksi kummallekin Elin Danielson-Gambogin kotimaalle.
Taloudellisesti veistoksen hankkimisen teki mahdolliseksi tuki, joka saatiin A. Ahlström Osakeyhtiöltä ja Svenska Kulturfonden i Björneborg –säätiöltä. Säätiöltä saatiin tukea myös juhlaseminaariin, samoin seminaarin järjestämistä edesauttoi toiminta-avustus Porin kaupungilta.

Taiteilija ja hänen työnsä

Raatihuoneen juhlahuoneistoon saatiin seminaaria varten esille neljä Porissa olevaa Elin Danielson-Gambogin työtä.

Juhlaseminaarissa Elin Danielson-Gambogin taiteilijan työtä ja myös persoonaa valotettiin eri esitelmissä.

Professori Heikki Paloheimo, taiteilijan enon Mauritz Gestrinin lapsenlapsenlapsi, kertoi monin kuvanäyttein höystettynä Danielson-Gambogista sukulaiskirjeenvaihdon valossa. Pitkästä välimatkasta huolimatta yhteydet olivat tiiviit varsinkin Elinin ja enon välillä, ja Elin oppi pitämään enoaan kuin isänä, sillä hänen isänsä kuoli tyttären ollessa 11-vuotias.

Taidehistorioitsija Virve Heininen kuvaili Elin Danielson-Gambogin taiteilijan työtä erityisesti Italian-kaudella.

Tutkija Asta Kihlman esitteli Danielson-Gambogin Nuori Suomi –albumin naistaiteilijana.

Kihlmanin esitykseen pääset tästä.