Italia on kuin toinen koti

Seuramme tekee tämänvuotisen ulkomaanmatkansa Cerreto Guidiin, Toscanaan, viitisenkymmentä kilometriä Firenzestä lounaaseen. Esimakua syksyisestä Italian-lomasta saatiin 19. maaliskuuta, kun Cerreto Guidin ”löytäjä” Eija Hesso kävi esittelemässä kuulijoille Porin taidemuseossa paikkoja ja lähialueita sanoin ja kuvin.

Eija Hesso esitelmöi kauniista Toscanasta ja erityisesti omasta tukikohdastaan Cerreto Guidista.

Eija kertoi saaneensa ensikosketuksen Italiaan 1983. Kokemus oli ainoalaatuinen, sillä astuessaan Italian maaperälle hänestä tuntui, kuin olisi tullut kotiin. Koti on osoittautunut laajaksi käsitteeksi, sillä Hessot ovat matkailleet siitä pitäen maata ristiin rastiin, kuten Liguriassa, Gardalla ja Roomassa sekä – tietenkin, Toscanassa.

Kun Hessot olivat 2010 seuramme matkalla Elin Danielson-Gambogin jalanjäljissä mm. Luccassa, Eija Hesso tunsi, että etsintä päättyy pian. Luccan ympäristöstä löytyisi heidän etsimänsä pysyvä loma-asunto. Eija kävi netissä läpi 500 maatilamatkailukohdetta, kunnes Cerreto Guidi pysäytti. Ystäväperheen kanssa oli ollut puhetta lomapaikan vuokraamisesta yhdessä. Uima-altaasta oli sovittu ja kylppäristä molemmille perhekunnille. Cerreto Guidin asunnossa ei ollut kahta kylpyhuonetta, mutta kaikki muu vakuutti.

Bella Toscana, Toscana bella

Voiko ihanteellisempaa paikkaa ajatella kuin kohdetta Pisan ja Firenzen puolivälistä? Cerreto Guidista on kätevä matka Empolin rautatieasemalle, bussit kulkevat ja vuokra-autotoiminta sujuu. Jos haluaa tehdä vaikka vain päivämatkan Italian metropoleihin, junalla Roomaan pääsee puolessatoista tunnissa, Bolognaan menee tunti.

”Päinvastaisista luuloista huolimatta pendolinot kulkevat kuin kello. Paikallisjuna on meidän vuosinamme ollut kaksi kertaa hiukan myöhässä.”

Eija Hesso kertoi familiäärillä tavalla matkoistaan miehensä kanssa Cerreto Guidin ympäristössä. Hänen oma silmänsä tekee luonnostaan havaintoja rakennetusta ympäristöstä, hän kun on rakennusarkkitehti ja opettaa restaurointia Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Runsaassa kuva-aineistossa oli yhtä hyvin italialaisten tiilikattojen punaruskeaa geometriaa kuin vaikkapa Luccan amfiteatterin kerroksellista historiaa.

Hessot ovat ehtineet integroitua paitsi visuaaliseen ympäristöön myös luoda kontakteja paikalliseen asujaimistoon. Eijan syntymäpäivillä nähtiin suomalaisten ystävien ohella myös sikäläisiä tuttavuuksia Cerreto Guidin kaupunginjohtajaa myöten.

Hessot ihastuttaneen Cerreto Guidin agriturismo-paikka Casa Leonardo on yksi osoitus Italian rakennemuutoksesta. Nahkamestari Stefano Mancini oli saanut elantonsa vöiden teolla, mutta vaihtoi elinkeinoa lunastamalla sukunsa viinitilan vuonna 2007. Tuolloin Italiassa tuettiin maatalouden lisäelinkeinoja, ja Stefanon oli mahdollista aloittaa maatilamatkailutoiminta. Hän istutti 12 000 uutta viinintainta isovanhempiensa tilalle, ja myöhemmin hän on ostanut myös naapurien viinitarhoja. Vanhimmat köynnökset ovat satavuotiaita, joten isäntä on kiinni samassa kasvustossa kuin sukupolvet ennen häntä.

Risto Ojanen