Siirry sisältöön

Torinolaisia opettajia Porissa

Seurallamme oli tilaisuus viettää 23. toukokuuta iltapäivää torinolaisten opettajien seurassa.

Katsoimme Porin taidemuseon näyttelyn museo-oppaan johdolla ja kierroksen jälkeen viivähdimme museon kahvilassa juttelemassa ja kahvi- tai teekupposen äärellä.

Torinolaisia opettajia ja meitä Dante-seuralaisia oli yhteensä 17 hengen joukko.

Meille Società Dante Alighierin jäsenille se oli mainio tilaisuus koetella kielitaitoamme.

Italialaisopettajat olivat Engim-ammattioppilaitoksesta ja oleskelivat Porissa Winnovan vieraina.
 
 
 
 
 
 
 
 

Gli insegnanti torinesi a Pori

Opastettu kierros Porin taidemuseossa kesti noin 45
La nostra società ha trascorso il pomeriggio il 23. maggio con gli insegnanti torinesi. Nel programma erano incluse la mostra guidata nel museo d’arte di Pori e dopo il giro una chiacchiera in caffetteria con gli invitati.

Dunque abbiamo avutoun’occasione eccellente di provare la nostra conoscenza della lingua.

Gli italiani lavorano nel istituto tecnico professionale di Engim e sono stati invitati da Winnova di Pori.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Italia on kuin toinen koti

Seuramme tekee tämänvuotisen ulkomaanmatkansa Cerreto Guidiin, Toscanaan, viitisenkymmentä kilometriä Firenzestä lounaaseen. Esimakua syksyisestä Italian-lomasta saatiin 19. maaliskuuta, kun Cerreto Guidin ”löytäjä” Eija Hesso kävi esittelemässä kuulijoille Porin taidemuseossa paikkoja ja lähialueita sanoin ja kuvin.

Eija Hesso esitelmöi kauniista Toscanasta ja erityisesti omasta tukikohdastaan Cerreto Guidista.
Eija Hesso esitelmöi kauniista Toscanasta ja erityisesti omasta tukikohdastaan Cerreto Guidista.

Eija kertoi saaneensa ensikosketuksen Italiaan 1983. Kokemus oli ainoalaatuinen, sillä astuessaan Italian maaperälle hänestä tuntui, kuin olisi tullut kotiin. Koti on osoittautunut laajaksi käsitteeksi, sillä Hessot ovat matkailleet siitä pitäen maata ristiin rastiin, kuten Liguriassa, Gardalla ja Roomassa sekä – tietenkin, Toscanassa.

Kun Hessot olivat 2010 seuramme matkalla Elin Danielson-Gambogin jalanjäljissä mm. Luccassa, Eija Hesso tunsi, että etsintä päättyy pian. Luccan ympäristöstä löytyisi heidän etsimänsä pysyvä loma-asunto. Eija kävi netissä läpi 500 maatilamatkailukohdetta, kunnes Cerreto Guidi pysäytti. Ystäväperheen kanssa oli ollut puhetta lomapaikan vuokraamisesta yhdessä. Uima-altaasta oli sovittu ja kylppäristä molemmille perhekunnille. Cerreto Guidin asunnossa ei ollut kahta kylpyhuonetta, mutta kaikki muu vakuutti.

Bella Toscana, Toscana bella

Voiko ihanteellisempaa paikkaa ajatella kuin kohdetta Pisan ja Firenzen puolivälistä? Cerreto Guidista on kätevä matka Empolin rautatieasemalle, bussit kulkevat ja vuokra-autotoiminta sujuu. Jos haluaa tehdä vaikka vain päivämatkan Italian metropoleihin, junalla Roomaan pääsee puolessatoista tunnissa, Bolognaan menee tunti.

”Päinvastaisista luuloista huolimatta pendolinot kulkevat kuin kello. Paikallisjuna on meidän vuosinamme ollut kaksi kertaa hiukan myöhässä.”

Eija Hesso kertoi familiäärillä tavalla matkoistaan miehensä kanssa Cerreto Guidin ympäristössä. Hänen oma silmänsä tekee luonnostaan havaintoja rakennetusta ympäristöstä, hän kun on rakennusarkkitehti ja opettaa restaurointia Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Runsaassa kuva-aineistossa oli yhtä hyvin italialaisten tiilikattojen punaruskeaa geometriaa kuin vaikkapa Luccan amfiteatterin kerroksellista historiaa.

Hessot ovat ehtineet integroitua paitsi visuaaliseen ympäristöön myös luoda kontakteja paikalliseen asujaimistoon. Eijan syntymäpäivillä nähtiin suomalaisten ystävien ohella myös sikäläisiä tuttavuuksia Cerreto Guidin kaupunginjohtajaa myöten.

Hessot ihastuttaneen Cerreto Guidin agriturismo-paikka Casa Leonardo on yksi osoitus Italian rakennemuutoksesta. Nahkamestari Stefano Mancini oli saanut elantonsa vöiden teolla, mutta vaihtoi elinkeinoa lunastamalla sukunsa viinitilan vuonna 2007. Tuolloin Italiassa tuettiin maatalouden lisäelinkeinoja, ja Stefanon oli mahdollista aloittaa maatilamatkailutoiminta. Hän istutti 12 000 uutta viinintainta isovanhempiensa tilalle, ja myöhemmin hän on ostanut myös naapurien viinitarhoja. Vanhimmat köynnökset ovat satavuotiaita, joten isäntä on kiinni samassa kasvustossa kuin sukupolvet ennen häntä.

Napolin seudulla käväisi yhtenä iltapäivänä noin 40 dantelaista

Uusikylän pariskunta Marjo ja Matias ovat tehneet kirjan ”Vesuviuksen varjossa – tarinoita Napolinlahdelta”, eivät varsinaisina matkailun asiantuntijoina, vaan harrastukseensa vihkiytyneiden turistien näkökulmasta.

Marjo ja Matias Uusikylä kävivät Porin taidemuseossa esittelemässä Napolin seudun matkailukohteita ja aiheesta tekemäänsä kirjaa.
Innostus näkyi ja kuului, kun parivaljakko kävi esittelemässä teostaan Porin Dante-seuran vieraina 12.3. 2017 Taidemuseon luentosalissa.

Esitelmä kuului seuramme tämän vuoden matkailuteemaan.

Marjo on taustaltaan biologi ja tiedetoimittaja, Matias valokuvaaja, joka tätä nykyä on keskittynyt taiteen valokuvaamiseen.

Alkukipinä Italiaan, sen kieleen ja kulttuuriin, heissä syttyi kymmenkunta vuotta sitten. Uusikylät ovat edenneet maltilla, ahnehtimatta ja keskittyen hartaudella siihen, mihin kulloinkin silmänsä iskevät. Hitaasti kiiruhtamisen slow-liikkeen periaatteilla aihettaan lähestyneet Marjo ja Matias esittelivät Pompejia, Napolia, Sorrentoa, Capria, Ischiaa ja Amalfia. Ne voivat kuulostaa kovin tavanomaisilta valinnoilta, mutta olivat kaukana siitä, kun Marjo pääsi vauhtiin ja esittelemään poimintoja lähemmin.

Yleisöstä selvä valtaosa oli käynyt Napolinlahden tunnetuissa paikoissa, mutta sitäkin antavampaa oli kulkea tehdyt matkat uudestaan ja saada täydennystä omiin kokemuksiin.


”Vesuviuksen varjossa” ei ole opas vaan tarinakokoelma. Esitelmässä käytiin läpi kohteiden valintoja, näytettiin videoituja haastatteluja ja musiikkipitoisia tunnelmatuokioita tuiki tavallisista tilanteista, kadun vilinästä, kuvattuina myös bussin ikkunasta, niin kuin moni meistä on tehnyt. Näin päästiin mukaansa eloisalle matkalle, jota seuran puheenjohtaja Marja Haavisto alkusanoissaan ennakoi. Matias oli editoinut videonsa näppärästi.

Matineassa kuultiin, että mafian hallitsema Napoli ei enää haise, niin kuin aiemmin. Jäteongelmista on päästy hiljakseen eroon. Mafian ote on hiljakseen löystynyt.

Kaupungin pahakaikuinen maine kuitenkin on ja pysyy Marjon mukaan edelleen sitkeässä. Myönteistä on se, että Napolin-kävijää eivät kiusaa ylisuuret turistilaumat. Enemmänkin häiriönä on moottoripyörien pärinä.

Marjo muistutti, että ennen Vesuviuksen tuhoisaa purkausta vuonna 79, kun Pompejissa vielä eli 10-20 000 roomalaista täyttä arkeaan, kreikkalaiset olivat perustaneet läheisen Napolin jo 500 vuotta sitä ennen. Napoli on ikivanha, syyttä hiukan loitolle jäänyt Campanian pääkaupunki, Etelä-Italian suurin ja paikoitellen kaunein – kunhan osaa katsoa.

”Napoli on taideaarteiltaan lähes samaa tasoa kuin Rooma ja Firenze. Siellä säilytetään yhtä hyvin Pompejin kuin Herculaneumin arvokkaita löytöjä, niin renessanssin kuin omankin aikamme arvokasta taidetta.”


Marjo sukkuloi aiheesta toiseen iloisen löytöretkeilijän vilkkaudella. Hän oli haastatellut luolatutkija Enzo Albertinoa, joka kertoi etruskien, kreikkalaisten ja roomalaisten kaivaneen Napolin luolastoa jo tuhansia vuosia. Nykyisin maan alle järjestetään opastettuja kierroksia, ja monien metrien alta löytyy vaikka mitä. Siellä on kreikkalaisroomalainen teatteri, jossa esiintymishaluinen Nero näytti, kuinka todellinen taiteilija ottaa yleisönsä. Siellä kasvaa yrttejä, joita yläpuoliset ravintolat käyttävät tarjoamissaan ruoissa. Siellä on yhtenä erikoisuutena geoterminen pizzeria, jonka pizzataikinat kohoavat ihanneoloissa poikkeuksellisen hyvin.

Kotisivumme ovat uudistuneet

Tervetuloa uudistuneelle seuramme kotisivulle. Sivusto on uudistunut sekä ulkoasultaan että ennen kaikkea toiminnallisuuksiltaan.

Löydät sivuilta edelleen saman tutun sisällön, mutta sisäänkirjautuneena käyttäjänä saat luettavaksesi myös ainoastaan seuran jäsenille tarkoitettua sisältöä. Kirjautumisen takana ovat tästä lähtien muun muassa jäsenkirjeet kokonaisuudessaan ja matkaohjelmat. Ole hyvä, kirjaudu siis sisään sähköpostiosoitteesi avulla.

Näin sivut ovat entistä enemmän jäsentemme omat sivut. Jos et ole saanut sähköpostiviestiä, jossa on kirjautumistietosi, tarkistathan ensin, ettei viesti ole mennyt roskapostikansioon. Jos viestiä ei silti löydy, olethan yhteydessä suoraan seuran sihteeriin Eliisa Holstikko-Ojaseen varmistaaksesi, että yhteystietosi ovat ajantasalla. Voit ottaa yhteyttä myös palautelomakkeella.

Ässien veräjänvahti Andy toi tuulahduksia Etelä-Tirolista

Andreas Bernard on villinnyt Porin armottoman kotikatsomon Ässien maalin suulla. Jääkiekossa on saatu Satakunnassa ihastella samankaltaista ilmiöitä kuin muutaman suomalaisen luonnonoikun menestystä Euroopan jalkapallokentillä.

Andy Bernardia oli tullut kuulemaan myös 8-vuotias salibandymies Juho. Ässien pelit ovat hänen ja kummitädin keskinäinen juttu. Peleissä Juho on päässyt vakuuttumaan Andyn paraatipelastuksista. Nyt Ässä-paitaan tuli monien muitten nimien sekaan myös Andyn nimmari.
Andy Bernardia oli tullut kuulemaan myös 8-vuotias salibandymies Juho. Ässien pelit ovat hänen ja kummitädin keskinäinen juttu. Peleissä Juho on päässyt vakuuttumaan Andyn paraatipelastuksista. Nyt Ässä-paitaan tuli monien muitten nimien sekaan myös Andyn nimmari.
Jääkiekon italialiasta vierastyöläistä päästiin kuulemaan, kun Andy kävi kertomassa kotiseudustaan ja olostaan Suomessa Società Dante Alighieri di Porin vuosikokouksen päätteeksi Porin kirjastossa 7.2. 2017. Haastattelijana oli lupsakkaan tyyliin Dante-seuran johtokunnan jäsen Heikki Erkinaro.

Andy Bernard on lähtöisin Italian pohjoisesta, Bolzanon seudulta. Italian jääkiekko onkin rajautunut luonnon olosuhteiden mukaan muutaman ylimmän maakunnan lajiksi Milanosta koilliseen. Andy on Italian maajoukkueen taaimmainen lukko ja joukkueensa ehdotonta huippua. Vaikka jääkiekko ei Italiassa ole suuri laji, niin Italia on kuin onkin mukana MM-kisoissa toukokuussa. Kisat järjestetään Saksassa ja Ranskassa. Suomi ja Italia pelaavat eri lohkoissa, Italia Kölnissä, Suomi Pariisissa.

Vaikka Ässät on ailahteluista huolimatta pärjännyt tänä vuonna niin hyvin, että play off -ottelut ovat erittäin todennäköiset, joukkueesta ei MM-kisoissa välttämättä nähdä Suomen joukkueessa ketään.
Sen sijaan Andy nähdään – Italian pelaajistossa Kölnissä.

Ensimmäinen yllätys oli se, että Suomeen 2009 tullut Andy puhui sujuvaa suomea. Yllätys oli sekin, että olemukseltaan viilipyttymäinen ja puheeltaan suomalaisen verkkainen Andy on aikamoinen vastakohta italialaisen luonteenlaadun vakiomallille. Salskea Andy on ulkoisesti mitä tyypillisin jääkiekkoilija, joskaan maalia vartioivat solistisielut eivät ole standardityyppejä.
Andy kertoi menneensä jo nelivuotiaana luistelukouluun, ja kuten Erkinaro totesi, Italian tuonti ei ole vain ruokien, viinien ja kulttuurin varassa. Yksi tuote on Andy.
Italian mestaruuden jo nuorena voittanut Andy muutti Suomeen Bolzanon silloisen päävalmentaja Ari Helteen houkuttelemana. Hän tuli Lappeenrannan SaiPan A-junnuihin, joita tuolloin valmensi tunnettu porilainen valmentaja Ari-Pekka Selin. Andy pelasi vuoroin junioreissa, vuoroin liigassa, oli yhden kauden Jukureissakin Mikkelissä. Silloin hänet valittiin Mestiksen parhaaksi maalivahdiksi. Välillä Andy oli lainassa muissakin joukkueissa, kunnes hänet rekrytoitiin Ässiin. Nyt hänellä on sopimus porilaisseuran kanssa kevääseen 2019.

Andy esitteli kartan avulla kotiseutuaan, jonka historiaa on mm. roomalaisten valloittama Etelä-Tirolin alue parituhatta vuotta sitten. Andy otti toisen sotaisan esimerkin lähempää omaa aikaamme. Maan hyvinvoivassa pohjoisessakin heiteltiin kuohuvalla 1960-luvulla pommeja. Tästä varsinkin Milanoon ja Torinoon keskittyneestä ja Roomaan asti levinneestä attentaattiajasta Dante-seurassa kävi esitelmöimässä vuonna 2016 Anton Monti.
Autonominen Etelä-Tiroli on kuitenkin saanut Itävallan ja Sveitsin läheisyydessä harjoittaa aika rauhassa elinkeinoaan, omenien tuottamista, viininviljelyä ja kasvavaa turismia. Kuten Andy sanoi, alueella on keskipalkka vuodessa 40.000 euroa, kun se koko maassa on 26.000 euroa.
Alueen ”elävästä” historiasta Andy otti esimerkiksi Ötzin. Bolzanon museossa säilytettävä, jäästä löytynyt ja hyvin säilynyt 5300 vuoden ikäinen Ötzi on yksi turismin vetonaula.
Andylla on italian ja suomen lisäksi hallussaan saksa, jota hän puhuu kotikielenään, niin kuin neljäsosa maakunnan väestöstä. Parissa laaksossa 30.000 ihmistä puhuu ladinia , joka on läheistä sukua sekä friulille että Sveitsissä puhuttavalle retoromaanille. Se juontuu kansanomaisesta latinasta, josta se jäänteenä on yhdistynyt retoromaaniseen kieliperheeseen. Ladinia opetetaan myös kouluissa niillä alueilla, joilla se on yleisesti käytössä.
Andylle tuli koulussa ensiksi saksa, toisella luokalla italia ja kuudennella luokalla englanti. Nyttemmin englantia aletaan opiskella aikaisemmin, niin kuin lähes kaikkialla.

Seija Routimosta kunniapuheenjohtaja

Società Dante Alighieri di Porin aikaisempi puheenjohtaja Seija Routimo nimitettiin kunniapuheenjohtajaksi seuran vuosikokouksessa 7. helmikuuta 2017. Hän toimi seuran puheenjohtajana sen perustamisesta vuodesta 2002 helmikuuhun 2016.

Dante-seuran perustajajäsen ja pitkäaikainen puheenjohtaja Seija Routimo (vas.) nimitettiin seuran kunniapuheenjohtajaksi asiaankuuluvine kunniakirjoineen. Oikealla hymyilee seuran toinen perustajajäsen ja kunniakirjan luovuttanut sihteeri Eliisa Holstikko-Ojanen.

Johtokuntaan valittiin uudestaan erovuorossa olleet Marja Luukkonen, Risto Ojanen (varapuheenjohtaja) ja Tapio Nieminen.

Seuran puheenjohtajana jatkaa Maria Haavisto. Johtokunnassa jatkavat Eliisa Holstikko-Ojanen (sihteeri), Kirsti Leppänen (rahastonhoitaja), Kaisa Kevätkylä, Päivi Saustamo ja Heikki Erkinaro.

Toiminnantarkastajaksi valittiin Marja Juhola-Sommer ja hänen varalleen Mai-Leena Virtanen.