Keksijöitten kansakunta

FT, tietokirjailija Liisa Väisänen nimitti Italiaa nerojen kansakunnaksi, kun hän valaisi jo aikaisemmilta vuosilta tutuksi tulleessa 10 asiaa Italiasta -luentosarjassaan italialaisia keksintöjä ja kunkin keksinnön aikakautta.

Italialaisten verratonta kekseliäisyyttä hän selitti mm. itaalisten kansojen geeniperimän reippaalla tuulettumisella, kun niemimaa on halki vuosisatojen ollut vilkas kauttakulkumaa ja sinne on asettunut asumaan monia kansoja.

FT, tietokirjailija Liisa Väisänen luennollamme.
”Keksinnöistä oli valtava runsaudenpula. Niinpä jätin ilman muuta laskuista kaikki Leonardo da Vincin keksinnöt, sillä pelkästään niistä olisi kymmenen tullut helposti täyteen. Lisäksi mukaan otettavien keksintöjen piti olla sellaisia, että ne edelleen vaikuttavat elämässämme”, kertoo Liisa Väisänen.

Ensimmäisenä keksintönä hän otti esille sidotun kirjan, jollaisia alettiin valmistaa Bobbion luostarissa 600-luvulla. Kirjojen valmistaminen oli vielä pitkään kopioimalla tehtävää ryhmätyötä, mutta sidottu kirja oli aikaisempaa kirjakääröä verrattomasti helpompi käyttää.

Silmälasit, nimenomaan lukulasit, tulivat käyttöön 1100-luvulla. Linssejä alettiin valmistaa lasinpuhallustaidostaan kuulussa Venetsiassa, ja niiden valmistaminen oli luvanvaraista.

”Uutta keksintöä tietenkin myös vastustettiin ja mietittiin, onko Luojan luomaa lupa korjata”.

Samantapaista keskustelua käydään nykyään siitä, millä ehdoin on luvallista puuttua sairauksiin geenitekniikalla.

Muina keksintöinä luennolla nousivat esiin farmarikangas, joka alun perin oli genovalaista purjekangasta, patentti ja patenttilaki, apotti Girolamo Savonarolan lanseeraama poliittinen puolue, tieteellisen metodin käyttöönotto, sähköparisto, puhelin, muovi ja pöytätietokone.

Varmasti monella tulee ensimmäisenä mieleen, että puhelimen keksi Graham Bell. Tosiasiassa hän ryösti keksinnön laboratoriokumppaniltaan Antonio Meuccilta, jolla ei ollut varaa lunastaa patenttiaan. Yhdysvaltojen kongressi on vuonna 2002 palauttanut kunnian puhelimen keksimisestä Meuccille.

Eliisa H-O

Nazione degli inventori

La dott.ssa Liisa Väisänen, autrice e ricercatrice ha chiamato l’Italia la nazione dei geni illustrando con esempi invenzioni italiani e l’epoca dell’ognuna invenzione. Il ciclo delle sue conferenze su dieci cose sull’Italia fa parte del nostro programma da diversi anni.

Gli italiani sono veramente inventivi poiché il genoma dei popoli italici ha subito durante i secoli la forte influenza dei moltissimi popoli traversando la penisola ed anche quelli che si sono stabiliti lì.

Ci sono grandi quantità delle invenzioni per esempio quelle di Leonardo da Vinci, la dott.ssa Väisänen ha parlato degli invenzioni che influiscono ancora sulla nostra vita.

Prima ha menzionato il libro rilegato che hanno cominciato fare nel monastero di Bobbio

nel VI secolo. Da secoli hanno fatto i libri copiando in forma di rotoli, ma il libro rilegato era più semplice da usare.

Gli occhiali, particolarmente gli occhiali di lettura sono stati adottati nel XII secolo. La fabbricazione delle lenti ha cominciato a Venezia, famosa per la sua arte della soffiatura ma avevano bisogno dell’autorizzazione.

”Naturalmente sono stati contrari alla nuova invenzione pensando se si può riparare l’atto del Creatore.”

Altre invenzioni menzionate erano la tela di jeans, originalmente la tela genovese per velieri,

il brevetto e il diritto di brevetto, il partito politico lanciato da abate Girolamo Savonarola,

Kevätkausi alkaa taideretkellä Helsinkiin

Teemme hienon taideretken Helsinkiin heti alkuvuodesta lauantaina 7. tammikuuta 2017. Tutustumme Ateneumin Modigliani-näyttelyyn sekä Kansallismuseon Renessanssi.Nyt -näyttelyyn. Kumpaankin on varattu ryhmällemme tunnin opastusajat. Ilmoittautumiset sihteerille.

Syyskauden viimeisenä ohjelmanamme on tutkija, tietokirjailija ja opas Liisa Väisäsen luentovierailu 24. marraskuuta 2016 Porin seudun kansalaisopiston auditoriossa. Hänen aiheenaan on Italian kymmenen symbolia. Järjestämme tilaisuuden yhteistyössä Porin kesäyliopiston ja Porin kirjaston kanssa.

Syyskaudella vielä illanvietto ja luento

Seuramme ohjelmassa on vielä tänä vuonna illanvietto tiistaina 8. marraskuuta Mekani-juhlatalossa. Olemme kutsuneet mukaan myös Ranskan piirin.

Vieraaksemme saapuu tutkija, tietokirjailija ja opas Liisa Väisänen 24. marraskuuta. Hänen luentonsa aiheena on Italian kymmenen symbolia. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Porin kesäyliopiston ja Porin kirjaston kanssa.

Luento taiteen historiasta veti väkeä

luento_taiteen_historiaTutkija, tietokirjailija ja opas, FT Liisa Väisänen piti sunnuntaina 22. marraskuuta antoisan luennon aiheenaan Italian niemimaan taiteen historia. Luentoa Porin seudun kansalaisopiston auditorioon tuli kuuntelemaan 119 henkeä.

Liisa Väisänen johdatti kuulijat aiheeseen 10 valitsemansa avainteoksen avulla.

Dante-seuran yhteistyökumppanina luentoa järjestämässä oli Porin kesäyliopisto.

Kesätauko

Monipuolisen ja vilkkaan kevätkauden jälkeen vedämme henkeä ja vietämme kesätaukoa.

Syyskaudella on tiedossa muiden muassa taideluento Italian maalaustaiteen 10 avainteosta. Luennoitsijana on FT Liisa Väisänen, taidehistorioitsija, matkaopas ja tietokirjailija. Luento toteutetaan yhteistyössä Porin seudun kesäyliopiston kanssa.
Muusta syyskauden ohjelmista kerrotaan myöhemmin.

Hyvää kesää kaikille!